Mange lurer på det samme. Derfor har vi samlet en del svar på de vanligste spørsmålene her. I tillegg er det bare å ta kontakt med oss på e-post eller telefon.
Hva er folkehøgskole?
Folkehøgskole er en skole uten fokus på karakterer, pensum og eksamen, hvor du får mulighet til å fordype deg innenfor ditt interessefelt. Vi legger stor vekt på medvirkning så du får være med å påvirke hva vi skal lære dette året. Vi bruker mest tid på linjefag, men har også spennende fellesfag og valgfag i løpet av året. Du bor på skolen, får alle måltider her, og lever i et sosialt fellesskap. Derfor vil du lære masse om deg selv og andre. Mange sier de utvikler seg masse både personlig og faglig i løpet av et år på Oslofjord Folkehøgskole.
Vi ønsker at du skal bli tryggere på hva du vil utdanne deg til videre, og at du skal bli tryggere på deg selv som person. Ikke minst får du mange minnerike opplevelser gjennom turer og linjereiser, og alle aktivitetene vi har på og rundt folkehøgskolen og Oslo.
Hvorfor velge Oslofjord Folkehøgskole fremfor andre skoler?
Vi har en unik beliggenhet rett ved Oslo, som vi bruker mye på i undervisning og på fritiden! I tillegg ligger skolen rett ved sjøen og fine turstier. Vi tilbyr spennende linjer og valgfag som du både kan lære noe av og lære noe nytt om.
Vanligvis begynner 60-70 elever hos oss, som gjør at du blir kjent med alle, og blir en sammensveiset gjeng. Lærerne her er gode på tett oppfølging av elevene, og jobber både dager, kvelder og helger.
Hvilke opptakskrav har Oslofjord?
Vi har ingen spesielle opptakskrav, men ønsker å sette sammen en elevgruppe som fremmer et balansert og positivt miljø. Man må ikke ha fullført videregående skole.
Får jeg studiepoeng og vitnemål etter skoleåret?
Elever som har minst 90% tilstedeværelse får tildelt to studiepoeng. Alle som fullfører skoleåret får vitnemål.
Hva koster et år på Oslofjord Folkehøgskole?
Det koster kr 128 500,- å gå på den billigste av linjene hos oss, som inkluderer minst en utenlands linjereise, en blikjent-tur på linja, og en fellesreise på vinteren for hele skolen. Kost og losji, undervisning, reisekort i hele Oslo, skolegenser og alle aktiviteter er også inkludert i prisen. Lån og stipend fra Lånekassen dekker det meste, men du må beregne litt ekstra til å dekke hele beløpet og lommepenger.
Les mer her om prisene på alle linjene.
Hvor mye vil jeg trenge i lommepenger?
Skolen dekker kost og losji, men alt du trenger av private ting må du dekke selv (vaskemidler, hygieneartikler, kafèbesøk etc). Det er også lurt å beregne litt ekstra matpenger til reisene. Visum, vaksiner og reiseforsikring må du også betale selv.
Har Oslofjord aldersgrense for opptak?
Vi er åpne for å ta imot alle søknader, men prioriterer søkere over 18 år.
Får man støtte av Lånekassen?
Ja. Les mer om dette på Lånekassens hjemmesider: Lånekassen
Hvor mange valgfag kan jeg velge?
Vi har flere perioder med valgfag, der du velger en eller tre ulike valgfag. I løpet av skoleåret vil du derfor ha flere ulike valgfag. Vi lager valgfagene sammen med elevene hvert år så det kan være stor variasjon i disse, som du kan lese mer om under fellesfagene.
Hvordan er timeplanen?
Vi starter nesten hver morgen med morgensamling kl 09.00, og har undervisning fram til kl 15.00 eller 15.30. Det er også fellesfag i løpet av uka, men vi har mest fokus på linjefag. Vasking av rom og internatprat gjør du i løpet av uka. På lørdager er det undervisning fra kl 11.00 til 14.30. Det er til sammen 27 undervisningstimer per uke a 60 minutter.
Annenhver lørdag kveld er det obligatorisk elevkveld, mens de fleste kvelder ellers er det frivillig å møte opp. Det er ellers mange tilbud om ulike aktiviteter både på og utenfor skolen på kveldene og i helgene.
Når kan jeg få fri til å reise reise hjem uten å få fravær?
Vi har høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie. I tillegg er det noen frihelger i løpet av skoleåret. Ofte er det fri etter lørdagsundervisningen, og hver søndag.
Kan jeg søke om fri for å delta på private begivenheter?
Ja, vi gir fri til spesielle begivenheter som begravelser, bryllup, konfimasjon og dåp.
Kan jeg bo hjemme og samtidig være elev på Oslofjord?
Man går glipp av mye, både faglig og sosialt, ved å ikke bo på skolen. Vi vil derfor ikke anbefale dette, men vurderer det i spesielle tilfeller.
Er det mulig å bo på skolen i ferier?
Skolen stenger i feriene, men det er mulig å søke om å få bo her ved spesielle tilfeller.
Vil jeg kunne få enkeltrom?
Vi har begrenset med enerom, som er forbeholdt dem med dokumenterte medisinske behov. Vi opplever at dobbeltrom gir deg en slags ekstra tryugghet og kanskje et mer sosialt år og venner for livet!
Kan man få overnattingsbesøk eller gjester på dagtid?
Ja, det er bare hyggelig! Si fra til internatleder i god tid, så legger vi til rette for det. Det koster kr 300,- per døgn inkl alle måltider. Dagsgjester betaler for enkeltmåltider.
Er studieturene obligatoriske?
Studieturene er en viktig del av skoleåret, og er inkludert i skoleprisen.
Hvordan er maten og måltidene på Oslofjord?
Våre elever er veldig fornøyd med maten! Hos oss får du 4 måltider hver dag. Vi serverer god frokost, lunsjbuffet, en svært variert middagsmeny og kveldsmat. Frisk frukt er tilgjengelig hele dagen. Vi tilbyr vegetarretter og tilpasser til allergier. Hvis du har cøliaki kommer et tillegg i prisen på kr 500,- per måned.
Hvor streng er skolen i forhold til alkohol?
Vi er opptatt av å tilby et rusfritt miljø. Det er verken lov å oppbevare eller nyte rusmidler på skolens område, eller oppholde seg på skolens område i beruset tilstand. Alle elever må underskrive vårt reglement knyttet til dette ved skolestart.
Kan Oslofjord tilrettelegge for elever med særskilte behov?
Ta kontakt med skolen dersom dette er aktuelt.
Tar skolen inn utenlandske elever?
Ja!
Kan jeg ha med egen bil?
Ja, vi har parkeringsplass på skolens område.
Kan jeg ha med eget dyr?
Nei, dessverre.
Får jeg tips om pakkeliste?
Ja, det får du på e-post noen uker før skolestart.
Når er søknadsfristen?
Vi har ingen søknadsfrist, og tar imot søknader hele året. Som alle andre folkehøgskoler, starter vi inntaket 1. februar, så det er lurt å sende inn søknad før dette. Da er det større sjanse for å få plass. Vi tar inn elever fortløpende etter 1. februar og fram til skolestart, så lenge vi har flere plasser igjen.