Sonja måtte flytte til Oslo for å oppleve at det er ok å ikke være slank. Negative kommentarer på et bikinibilde hun delte, endret alt. Nå har hun over 70 000 følgere på Instagram, og trives med egen kropp. Hun utviklet seg mye i løpet av året på Oslofjord Folkehøgskole.
– Ei venninne skulle begynne på folkehøgskole like utenfor Oslo. Jeg visste ingenting om hva det var, men alt hun fortalte virket spennende. Både planlagte studiereiser og det å bo nærme Oslo fristet, sier hun.
Dermed søkte også Sonja plass på linja «Sosialt arbeid i Oslo» ved Oslofjord folkehøgskole høsten 2017.
– Jeg hadde ingen forventninger til folkehøgskoleåret, mest fordi jeg visste så lite. Det var helt nytt for meg! Jeg kjente ingen som hadde gått på folkehøgskole, og hadde aldri tenkt på det som aktuelt.
Så snart hun var på plass på folkehøgskolen ble hun positivt overrasket. Klassen besøkte mange interessante organisasjoner i løpet av året, og Sonja lærte masse.
Det var ikke bare linjevalget på folkehøgskolen som endret retning for Sonja. Å bo på et større sted, med kort vei til Oslo sentrum, ble viktig.
Det gjorde noe med meg å se at det finnes mange ulike mennesketyper i bybildet, og at det er helt greit. Her skiller man seg kanskje ikke like mye ut som på et mindre sted, sier hun.
– Samtidig var det mange forskjellige elever på folkehøgskolen. Jeg lærte nok en del av å bo sammen med andre.
Egen Instagram
Etter folkehøgskoleåret reiste Sonja på ferie med noen venner. På Instagram delte hun et bikinibilde, uten å tenke mer over det. Kommentarene som kom var hun ikke forberedt på.
– Jeg fikk utrolig mange hatkommentarer under det bildet, som alle gikk på at jeg var tjukk. Det er klart det gjorde vondt, sier hun.
– Samtidig synes jeg vi må kunne vise frem ulike typer kropper, uten at det er feil. Jeg bestemte meg derfor fort for at dette trengs det mer av. Jeg måtte fortsette!
De siste to årene har hun derfor hatt Instagram-kontoen @sonja.iren, hvor hun deler bilder av seg selv. Helt uten filter eller retusjering. Antall følgere har vokst jevnt, og det er stort engasjement for kroppspositivitisme.
Når hun i dag legger ut bilder er det til over 70 000 følgere.
– De første bildene jeg la ut var med et budskap om at jeg føler meg fin i egen kropp. Det var kanskje ikke sant akkurat da, men bildene og tekstene har påvirket meg også – ikke bare andre. Jeg har rett og slett blitt mer glad i meg selv!
Fremdeles er det mange kommentarer på det hun legger ut. Både positive og negative.
– Det er helt tydelig at det trengs flere bilder som de jeg deler. Mange tror jeg gjør dette bare for andre som er tjukke, men det er ikke sant. Vi trenger rett og slett å korrigere samfunnets syn på hva det er å være tjukk, sier hun.
Tør ta plass
De siste årene har dessuten Sonja turt å ta større plass i flere kanaler. Noen ganger har hun skrevet leserinnlegg, andre ganger har hun blitt bedt om å bidra med en tekst. Hun er intervjuet i VG og på God morgen, Norge, men det viktigste for henne var å få bidra da NRK Unormal lagde filmen «Hva er en idealkropp».
– Den filmen er laget for ungdom, og det er jo egentlig dem jeg helst vil nå ut til. De trenger høre at vi alle er forskjellige. At det er helt greit å ikke være «som alle andre», sier hun.
– Mitt budskap er også at det er viktig å spise sunt og trene, men for alle andre grunner enn for «å bli tynn».
På det området mener hun samfunnet svikter aller mest.
– Vi må rett og slett få et annet syn på trening og kosthold. Det handler om å ta vare på kroppen sin, ikke bli tynn. Alle kan ikke se like ut!
– Det eksisterer en holdning om at slank er det samme som pen. Mye av det vi sier til hverandre handler om nettopp det, men det stemmer jo ikke! Det er skummelt å snakke om det å gå ned i vekt som en måte å se bedre ut på. I stedet må vi snu det til å handle om å ha det bedre, sier hun.
Les også: – Vi må tørre å snakke mer om psykisk helse
Lang vei å gå
Av samme grunn opplever Sonja det vondt når hun får meldinger som handler om mat eller mangel på trening. Hun er aktiv, trener flere ganger i uka, og opplever at hun spiser sunt. Likevel er det mange som mener det motsatte.
– Folk har fordommer når de ser kroppen min. De tror jeg bare sitter i sofaen, spiser junk food og er lat. Jeg blir sliten av å måtte forsvare meg hele tiden, sier hun.
– Det er klart det sårer når jeg får meldinger om at jeg må slutte å spise på McDonalds, hvis ikke jeg vil dø før jeg blir 50.
Samtidig motiveres hun av heiarop og andre som ser på henne som forbilde.
– Flere sier at de tør ta på seg bikini og legge ut bilder av seg selv, på grunn av det jeg gjør. En gang fikk jeg melding fra ei jente som sa hun turte å spise igjen etter å ha sett mine bilder, forteller hun.
– Målet vårt må jo være at ingen opplever at de må gjemme seg bort på grunn av kroppen sin. Derfor kjenner jeg også på at jeg må fortsette.
Modelldrøm
Sonja er glad i oppmerksomhet, og setter pris på å bli hørt. Som liten hadde hun lenge en drøm om å bli modell eller skuespiller.
– Jeg tenkte alltid «jeg må bare bli tynn først, så…». Det ironiske er jo at jeg fikk mitt første modelloppdrag fordi jeg er tjukk, smiler hun.
For Russeservice frontet Sonja klær i store størrelser, og hun tar gjerne imot flere lignende oppdrag.
– Jeg tenker det er spesielt viktig at ingen russ skal føle seg utenfor på grunn av størrelse, men at de faktisk har klær som passer alle. Det er jeg stolt av å vise frem, sier hun.
Tenåringers fokus på utseende er ellers noe hun bekymrer seg for, og en av driverne for å fortsette sitt eget prosjekt.
– Man finner usikkerhet i så mye som handler om utseende. Jeg synes det er synd at det er så enkelt å finne apper for å redigere i bilder. Altfor mange føler på at de må retusjere seg selv. <sånn bør det jo ikke være!
– Jeg er et godt eksempel på at man slett ikke trenger være tynn for å nå drømmene sine. Det er et budskap jeg ønsker få ut til stressa ungdommer.